Κύριο Μενού:
Απορίες
Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής
Τα νοσήματα του περιοδοντίου (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) είναι η κυριότερη αιτία απώλειας των δοντιών. Καθημερινό και προσεκτικό βούρτσισμα και χρήση νήματος, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των δοντιών μας και της στοματικής μας υγείας.
Το αίτιο της τερηδόνας, της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας (προχωρημένη μορφή ουλίτιδας) είναι τα μικρόβια του στόματος. Αυτά βρίσκονται φυσιολογικά σε κάθε στόμα, όπου μαζί με τα υπολείμματα των τροφών σχηματίζουν ένα λεπτό διάφανο στρώμα στερεά κολλημένο πάνω στα δόντια και στα ούλα, που ονομάζεται Μικροβιακή ή Οδοντική πλάκα. Τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας παράγουν ουσίες που προκαλούν την τερηδόνα και τη φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα).
Για να διατηρήσουμε τα δόντια και τα ούλα μας γερά, θα πρέπει να τηρούμε πιστά τους κανόνες στοματικής υγιεινής, δηλαδή, καθημερινά να απομακρύνουμε τις οδοντικές πλάκες με την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα. Tο βούρτσισμα γίνεται μετά από κάθε γεύμα, πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Η ενδεδειγμένη ποσότητα οδοντόκρεμας είναι ίση με αυτή ενός φουντουκιού. Με την οδοντόβουρτσα καθαρίζουμε την:
1. Εξωτερική πλευρά των δοντιών (Παρειακή)
2. Εσωτερική πλευρά των δοντιών (Γλωσσική)
3. Την Μασητική επιφάνεια των δοντιών με την οποία αλέθουμε τις τροφές
4. Την Γλώσσα
5. Την Ουλοδοντική Σχισμή (η περιοχή που τα δόντια ενώνονται με τα ούλα).
Τρόπος Χρήσης της Οδοντόβουρτσας
* Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα λοξά και με τέτοιο τρόπο που οι άκρες των τριχών της να έρχονται σ' επαφή με την ουλοδοντική σχισμή, με κλίση περίπου 45 Μοιρών. Σ' αυτή τη θέση κάνουμε πολλές επιτόπιες μικρές κινήσεις (δονήσεις). Μετά σύρουμε την οδοντόβουρτσα, απομακρύνοντας έτσι τις οδοντικές πλάκες από τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Η βούρτσα μετακινείται σε μία επόμενη ομάδα 2-3 δοντιών, όπου επαναλαμβάνονται οι ίδιες κινήσεις και συνεχίζετε μέχρι να ολοκληρωθεί όλος ο φραγμός.
* Εάν στις εσωτερικές επιφάνειες των άνω και κάτω πρόσθιων δοντιών η βούρτσα δεν χωρά οριζόντια τότε μπορεί να τοποθετηθεί κάθετα και με τέτοια κλίση ώστε πάντα να καθαρίζει την ουλοδοντική ένωση.
* Στο στάδιο μαθήσεως αυτού του τρόπου βουρτσίσματος είναι σκόπιμο ν' αρχίζουμε το βούρτσισμα πάντα από το ίδιο σημείο στα πάνω ή κάτω δόντια και να προχωράμε διαδοχικά στις άλλες ομάδες δοντιών.
* Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία καλή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα η οποία είναι πιο αποτελεσματική από μια οδοντόβουρτσα χειρός.
Οδοντογλυφίδες: Είναι κατασκευασμένες από μαλακό ξύλο, τριγωνικού σχήματος, που καταλήγουν σε οξύ άκρο. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε μόνο εκεί όπου τα δόντια μεταξύ τους αφήνουν μεγάλο διάστημα. Τις τοποθετούμε με την πλατειά πλευρά τους προς τα ούλα, με προσοχή να μην τα τραυματίσουμε και με απλές κινήσεις τις κινούμε μπρος-πίσω. Μ' αυτό τον τρόπο οι δύο άλλες πλευρές της οδοντογλυφίδας πιέζονται στα δόντια και απομακρύνουν τις οδοντικές πλάκες, που υπάρχουν εκεί, και τα κατάλοιπα της τροφής.
Βούρτσα μεσοδόντιων χώρων: Είναι μικρά κωνικά βουρτσάκια πού τα τοποθετούμε ανάμεσα στα δόντια, όταν υπάρχει χώρος ή κάτω από τα ενδιάμεσα δόντια στις γέφυρες και απoμακρύνουμε τις οδοντικές πλάκες. Το ίδιο επιτυγχάνουμε με τον κωνικό λαστιχάκι που χρησιμοποιείται αντί της βούρτσας των μεσοδόντιων χώρων.
Συσκευή καταιονισμού: Δημιουργεί ένα μίγμα αέρα και νερού σε μορφή ελικοειδών μικροφυσαλίδων, με μία ελεγχόμενη πίεση (2-6 bar) για απόλυτη στοματική υγιεινή. Οι μικροφυσαλίδες ενεργούν κατασταλτικά στα βακτήρια της οδοντικής πλάκας, τη βασική αιτία της ουλίτιδας.
Λανθασμένες Αντιλήψεις Για Την Στοματική Υγιεινή
Υπερβολική χρήση στοματικών διαλυμάτων: Με αυτό τον τρόπο αλλοιώνονται και έχουν μία ενοχλητική απόπνοια οι ιστοί του στόματος, που τελικά είναι χειρότερη από την κακοσμία και την "ενοχλητική αναπνοή".
Καραμέλες κατά της κακοσμίας: Όταν ένα στόμα έχει οσμή κάποιου γλυκού ή αρωματικού φυτού, δεν σημαίνει ότι πρόκειται και για ένα υγιές στόμα. Οι διάφορες καραμέλες με ζάχαρη που παραμένουν για μεγάλη διάρκεια σε επαφή με τα δόντια, τα αναγκάζουν να δέχονται αρνητικές επιδράσεις από τα οξέα που δημιουργούνται και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης τερηδόνας.
Μάσημα τσίχλας: Το μάσημα τσίχλας μπορεί να αυξάνει τη ροή του σάλιου στο στόμα αλλά ουσιαστικά το μόνο που κάνει είναι να καλύπτει απλώς την κακοσμία.
Οινοπνευματώδη ποτά: Τα διάφορα οινοπνευματώδη ποτά μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα της κακοσμίας γιατί προκαλούν ξηροστομία και έτσι το σάλιο δεν μπορεί να απομακρύνει τα βακτηρίδια του στόματος.
Μέθοδοι καθαρισμού του γαστρεντερικού: Πολύ σπάνια, η κακοσμία του στόματος προέρχεται από το στομάχι. Ουσιαστικά, τα αναερόβια βακτηρίδια που υπάρχουν μέσα στο στόμα παράγουν δύσοσμες θειούχες ενώσεις και είναι αυτά που προκαλούν την κακοσμία του στόματος.
Διάτρηση της γλώσσας (piercing): Οτιδήποτε διευκολύνει τη συγκέντρωση και ανάπτυξη βακτηριδίων επάνω στη γλώσσα, όπως τα διάφορα διακοσμητικά που τοποθετούνται με διάτρηση της γλώσσας, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης κακοσμίας.