Easydental


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Συγκράτηση

Ορθοδοντική

Συγκράτηση Ορθοδοντικής θεραπείας



Τι είναι η Συγκράτηση της Ορθοδοντικής Θεραπείας; Η συγκράτηση (Retention) του ορθοδοντικού αποτελέσματος αποτελεί την τελευταία φάση μιας ορθοδοντικής θεραπείας μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών συσκευών (σιδεράκια) από τα δόντια του ασθενούς.

Γιατί είναι απαραίτητη η φάση της συγκράτησης; Η φάση αυτή είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε για μια ολόκληρη ζωή το όμορφο χαμόγελο που πετύχαμε με τη βοήθεια της Ορθοδοντικής. Κι αυτό γιατί τα δόντια μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών συσκευών (σιδεράκια) έχουν την τάση επιστροφής στις αρχικές τους στραβές θέσεις, γιατί απλούστατα δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμα στις νέες τους ίσιες θέσεις. Η τάση μετακίνησης των δοντιών στις αρχικές τους θέσεις μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό ενώ είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο.


Τι συσκευές χρησιμοποιούμε για τη συγκράτηση & πόσο διαρκεί αυτή; Τη σταθεροποίηση των δοντιών στις νέες "ιδανικές" τους θέσεις επιτυγχάνουν οι συγκρατητικές συσκευές (Retainers) που, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να είναι κινητές (απλά μασελάκια) ή κολλητές πάνω στην εσωτερική πλευρά των δοντιών.Η χρονική διάρκεια της συγκράτησης δεν μπορεί, δυστυχώς, να προσδιορισθεί επακριβώς γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ. μέγεθος ορθοδοντικής ανωμαλίας, λειτουργία γλώσσας, χειλέων και μάσησης, συνήθειες του ασθενούς κλπ). Σε μερικούς ασθενείς διαρκεί ένα χρόνο, κατά κανόνα όμως διαρκεί περισσότερο.




Πόσες ώρες ημερησίως πρέπει να φοριούνται οι συγκρατητικές συσκευές; Οι κινητές συγκρατητικές συσκευές πρέπει αρχικά να φοριούνται 12 - 14 ώρες (όλη τη νύχτα στον ύπνο & στο σπίτι όταν είμαστε ξύπνιοι) κάθε μέρα. Μετά από μισό χρόνο τις φοράμε μόνο στον ύπνο και μετά από ένα χρόνο κάθε δεύτερη νύχτα. Αργότερα μπορεί να χρειάζεται να φοριούνται μόνο δύο φορές την εβδομάδα.



Πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον Ορθοδοντικό μας; Ο Ορθοδοντικός, ανάλογα με την περίπτωση, θα ορίσει και τη συχνότητα των επισκέψεων στο Ιατρείο. Συνήθως τους πρώτους μήνες ο ασθενής προσέρχεται στο Ιατρείο κάθε μήνα ενώ αργότερα κάθε 2 - 3 μήνες ή και σπανιότερα.

Μπορούν οι φρονιμίτες μας να προκαλέσουν ξανά το στράβωμα των δοντιών μας μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας; Επειδή οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα μας σε ηλικία 16 - 18 ετών, είναι πολύ πιθανό να μη βρίσκουν επαρκή χώρο για να πάρουν τις θέσεις τους στις γνάθους. Τότε πιέζουν τα άλλα δόντια που βρίσκονται μπροστά τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμούς δοντιών ιδιαίτερα στους κάτω κοπτήρες. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να φοριούνται οι συγκρατητικές συσκευές τακτικά για να εμποδίζουν την πίεση από τους φρονιμίτες και να διατηρούν τα υπόλοιπα δόντια στις ιδανικές τους θέσεις.

Η συμβουλή μας: Να διατηρείτε τα συγκρατητικά σας μασελάκια σε καλή κατάσταση και να δοκιμάζετε την εφαρμογή τους πάνω στα δόντια σας κάθε βράδυ. Αυτά πρέπει να εφαρμόζουν πολύ καλά στα δόντια σας, πράγμα που σημαίνει ότι τα δόντια παραμένουν στις ιδανικές τους θέσεις. Διαφορετικά πρέπει να τα φοράτε περισσότερες ώρες και πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι ελέγχετε και σταθεροποιείτε μόνοι σας τις θέσεις των δοντιών σας για μια ολόκληρη ζωή. Γίνετε ΕΣΕΙΣ ο Ορθοδοντικός των δοντιών σας, αφού εσείς φέρετε την ευθύνη για τα δόντια σας κι είναι κρίμα να τα αφήσετε να ξανά στραβώσουν. Μόνο έτσι θα χαίρεστε το όμορφο χαμόγελό σας ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.



Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού