Easydental


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Παιδιών

Ορθοδοντική

Παιδί και ορθοδοντική θεραπεία


Τα ορθοδοντικά σιδεράκια είναι σήμερα μία απλή και άνετη θεραπευτική διαδικασία με σύντομα και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πολλοί γονείς πιστεύουν πως η ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να αρχίζει στην εφηβική ηλικία. Όμως οι πλείστες περιπτώσεις ορθοδοντικής θεραπείας αρχίζουν σε αρκετά μικρότερη ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί η ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να αρχίσει όταν το παιδί αναπτύσσεται ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Κατά κανόνα ο οδοντικός φραγμός στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι μικτός (παιδικά και μόνιμα δόντια σε συνδυασμό). Ο ορθοδοντικός σε συνεργασία με τον παιδοδοντίατρο και τον οδοντίατρο, μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα που έχουν σχέση με την εμφάνιση, ανατολή των δοντιών στη στοματική κοιλότητα, αλλά και με την αύξηση των οστών των γνάθων, έγκαιρα, ώστε οι μικροί μας φίλοι να αποκτήσουν ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο!

Πλεονεκτήματα Ορθοδοντικής θεραπείας: Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σημαντικά. Κατ' αρχήν τα δόντια που δεν είναι σωστά διευθετημένα ή βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους ή εμφανίζουν στροφές και απoκλίσεις , είναι δύσκολο να έχουν τη πρέπουσα στοματική υγιεινή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη τερηδόνας, ουλίτιδας και απώλειας δοντιών. Η μη σωστή σύγκλειση του οδοντικού φραγμού οδηγεί σε δυσκολία κατά τη μάσηση και την ομιλία και προκαλεί έντονες και μη φυσιολογικές φθορές στις επιφάνειες των δοντιών. Αποτέλεσμα των παραπάνω διαδικασιών είναι με τον καιρό η εμφάνιση προβλημάτων στα οστά, στις αρθρώσεις των γνάθων και στα ούλα.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι και η ψυχολογία του παιδιού. Μεγαλώνοντας και έχοντας άσχημη εντύπωση για το χαμόγελό του, προσπαθεί να κρύβει τα δόντια του από τους άλλους, να δαγκώνει τα χείλη του ή να βάζει τα χέρια του μπροστά στο στόμα για να μην φαίνεται το ορθοδοντικό του πρόβλημα.
Ένα όμορφο και ελκυστικό χαμόγελο, είναι ένα ουσιαστικό μέσο επικοινωνίας και κοινωνικών επαφών, ιδίως κατά τα σχολικά χρόνια αλλά και αργότερα όταν το παιδί μεγαλώσει και ακολουθήσει την συναισθηματική, κοινωνική και επαγγελματική του δραστηριότητα.

Ορθοδοντική θεραπεία: Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, τις ακτινογραφίες, τις φωτογραφίες των δοντιών και του προσώπου, το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό, τα εκμαγεία μελέτης και τη συνολική εκτίμηση των αναγκών, καθώς και των πιθανών επιφυλάξεων του ασθενή. Αφού λοιπόν αξιολογήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες καταλήγουμε στο σχέδιο θεραπείας καθώς και σε πιθανές εναλλακτικές λύσεις που συζητούμε διεξοδικά σε μία επόμενη επίσκεψη με τον άμεσα ενδιαφερόμενο.

Η επιτυχημένη ορθοδοντική θεραπεία προϋποθέτει ένα σωστό σχέδιο θεραπείας μεταξύ Ορθοδοντικού, Παιδοδοντίατρου και Οδοντίατρου αλλά και των γονιών του ασθενή όταν πρόκειται για μικρό παιδί. Αυτό σημαίνει πως το παιδί που ακολουθεί τις οδηγίες και είναι συνεπές στα ραντεβού του με τον γιατρό του, θα τελειώσει έγκαιρα τη θεραπεία του και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα.
Μία ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να έχει διάρκεια από ένα έως τρία χρόνια, ανάλογα με το τύπο του ορθοδοντικού προβλήματος και στη συνέχεια έχουμε μία περίοδο σταθεροποίησης, συγκράτησης κατά την οποία το παιδί χρησιμοποιεί το λεγόμενο ορθοδοντικό μηχάνημα συγκράτησης-συγκρατητήρα που συγκρατεί τα δόντια του στις νέες τους θέσεις.

Είναι επώδυνη η θεραπεία; Νιώθει κάποιες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας το παιδί; Η αλήθεια είναι ότι τα δόντια τις πρώτες 2-3 μέρες μετά από κάποιες επισκέψεις, είναι αρκετά ευαίσθητα κυρίως κατά τη μάσηση και γενικά όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
Σε κάθε περίπτωση ο πόνος που αναπτύσσεται είναι σχετικά εύκολα ανεκτός και εξαρτάται τόσο από το επίπεδο διέγερσης που διαφέρει σε κάθε άτομο όσο και από τις δυνάμεις που ασκούνται και τον ρυθμό ενεργοποίησης των ορθοδοντικών συσκευών.

Υπάρχει κάποια λύση για το αισθητικό πρόβλημα; Η αξιόπιστη αισθητική εναλλακτική λύση στους παραδοσιακούς μεταλλικούς μηχανισμούς είναι οι διαφανείς μηχανισμοί με αντίστοιχα λευκά τόξα για τα αρχικά τουλάχιστον στάδια της θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί θεαματικά οι μηχανικές ιδιότητες και εκτός του ελαφρώς μεγαλύτερου κόστους προσεγγίζουν τις δυνατότητες των μεταλλικών. Σε ένα άλλο μικρό ποσοστό οδοντικών ανωμαλιών, μπορεί να εφαρμοστούν διαφανείς νάρθηκες (τεχνική invisalign). Τα σιδεράκια που στηρίζονται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών (γλωσσική ορθοδοντική) έχουν περιορισμένη εφαρμογή. Κάθε ασθενής εμφανίζει ένα πρόβλημα μοναδικό που πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και γι' αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για μαγικές συνταγές ή σύγχρονες τεχνικές που μπορεί να εφαρμοσθούν με επιτυχία σε όλο το φάσμα των οδοντογναθικών ανωμαλιών.

Ανακεφαλαιώνοντας: Όταν μιλάμε για ορθοδοντική, δεν είναι μόνο τα "σιδεράκια" και η ματαιοδοξία για ένα όμορφο χαμόγελο… Η διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και η καθοδήγηση της άνω και κάτω γνάθου σε αρμονικές μεταξύ τους θέσεις, έχει στόχο την καλή λειτουργία του στόματος και της αισθητικής του προσώπουΕπιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού