Easydental


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Πανάρχαιος Φόβος

Απορίες

Ο Πανάρχαιος Φόβος Για Τον Οδοντίατρο


Αρχαιολογία: Ένα νέο εύρημα αποδεικνύει ότι το επάγγελμα του οδοντίατρου κάθε άλλο παρά πρόσφατο είναι. Το γεγονός ότι σε μία κοινωνία που δεν είχε ακόμη ανακαλύψει το χαλκό υπήρχαν ειδικοί που ασχολούνταν με τα δόντια φαίνε-ται απίστευτο. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων, υπό την επίβλεψη του Ιταλού ανθρωπολόγου Ρομπέρτο Μακιαρέλι από το Πανεπιστήμιο Πουατιέ της Γαλλίας, υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ευρήματα που πιστοποιούν την ύπαρξη οδοντιάτρων στη… Λίθινη Εποχή!
Κατά την εξέταση σκελετών, ηλικίας από 7.500 έως 9.000 ετών, στις ανασκαφές του Μεργκάρ στο Πακιστάν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τεχνητές οπές, βάθους έως και 3,5 χιλιοστών, σε εννέα ανθρώπινες οδοντοστοιχίες. Οι επεμβάσεις πρέπει να είχαν πραγματοποιηθεί σε ζωντανούς ασθενείς, καθώς οι άκρες των οπών είχαν λειανθεί εξαιτίας της περαιτέρω χρήσης της οδοντοστοιχίας.
Επιπλέον, ο τύπος των ευρημάτων καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για πραγματικές οδοντιατρικές επεμβάσεις. Σε αντίθεση με τους Μάγια, που τρυπούσαν τους κοπτήρες και τους κυνόδοντες για λόγους καλλωπισμού και κοινωνικού γοήτρου, οι κάτοικοι του Μεργκάρ έκαναν επεμβάσεις στους τραπεζίτες τους.
Ο Μακιαρέλι υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες οπές στα δόντια δεν αποτελούσαν σύμβολα κοινωνικής θέσης, άποψη που βασίζει το γεγονός ότι οι τάφοι όπου βρέθηκαν οι σκελετοί δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους που ήρθαν στο φως.
Σε μία προσπάθεια να προσκομίσουν περισσότερες αποδείξεις, οι ερευνητές αναπαράστησαν ένα οδοντιατρικό τρυπάνι. Το εργαλείο, που αποτελείται από ένα ξύλινο στέλεχος με λαβή και μία λεπίδα από πυρόλιθο, τρυπά το δόντι με τη βοήθεια μιας χορδής τόξου. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μία οπή στο δόντι σε λιγότερο από ένα λεπτό.
Επιπλέον οι επιστήμονες ανακάλυψαν ίχνη βιτουμίου στους σκελετούς. Πρόκειται για ένα φυσικό υλικό που μοιάζει με πίσσα και πιθανότατα χρησιμοποιείτο ως υλικό πλήρωσης.



Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού