Easydental


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Οδοντικό Νήμα

Απορίες

Οδοντικό Νήμα


Τρόπος χρήσεως του οδοντικού νήματος: Με το οδοντικό νήμα καθαρίζουμε εκείνες τις επιφάνειες των δοντιών που γειτονεύουν μεταξύ τους. Η χρήση του νήματος πρέπει να γίνεται μία φορά την ημέρα, τουλάχιστον. Η χρήση του έχει ως εξής:* Κόβουμε ένα κομμάτι περίπου 40 εκατοστών και το τυλίγουμε γύρω από τα μεσαία δάχτυλα των δύο χεριών. Στη συνέχεια οδηγούμε το νήμα στα κάτω δόντια με τους δείκτες και στα επάνω μ' ένα αντίχειρα και ένα δείκτη και το περνάμε ανάμεσα στα δόντια με προσοχή ως την ουλοδοντική σχισμή. Μετά κατευθύνουμε το νήμα ώστε να αγκαλιάζει την επιφάνεια του δοντιού και το σέρνουμε αργά και σταθερά πάνω-κάτω έτσι που να απομακρύνει τις οδοντικές πλάκες. Μ' αυτό τον τρόπο καθαρίζουμε και τις δύο επιφάνειες με τις οποίες τα δόντια γειτονεύουν μεταξύ τους.

* Το τμήμα του νήματος ανάμεσα στα δύο δάχτυλα που το κατευθύνουν πρέπει να έχει μήκος 5-6 εκατοστά και να αλλάζει έπειτα από κάθε χρήση. Η αλλαγή αυτή γίνεται εύκολα τυλίγοντας το χρησιμοποιημένο νήμα στο ένα δάχτυλο και ξετυλίγοντας ίσο μήκος νήματος από το άλλο.
* Με το νήμα καθαρίζουμε και τις προς τα πίσω επιφάνειες των τελευταίων δοντιών.
* Μπορεί το νήμα αντί με τα δάχτυλα να συγκρατείται σε ειδική πλαστική λαβή. Σ' αυτή την περίπτωση κόβουμε ένα κομμάτι 20 εκατοστών και τυλίγουμε την μία άκρη του νήματος γύρω από το πλήκτρο ασφαλείας που υπάρχει στο κέντρο του συγκρατητήρα και στη συνέχεια περνάμε το νήμα από το αυλάκι (οδηγό) που υπάρχει επάνω στα σκέλη του, περνώντας από το ένα σκέλος στο άλλο και καταλήγοντας πάλι στο πλήκτρο ασφαλείας. Έτσι λοιπόν όπως είναι τεντωμένο το νήμα περνά με μεγάλη ευκολία ανάμεσα στα δόντια και καθαρίζει τις ενδιάμεσες πλευρές των δοντιών αποτελεσματικά και κυριότερο με τη χρήση μόνο του ενός χεριού.
* Στις αρχικές προσπάθειες χρήσης του νήματος είναι πιθανό να προκληθεί ελαφρός τραυματισμός των ούλων. Η ενόχληση αυτή θα σταματήσει όταν εξοικειωθείτε σωστά με τη χρήση του. Στην αρχή θα σας φανεί η χρήση του λίγο πολύπλοκη και κουραστική.
Γεγονός είναι ότι χρειάζεται και υπομονή και χρόνος για ν' αποκτήσουμε την εμπειρία και τη δεξιοτεχνία που είναι απαραίτητη για την σωστή στοματική υγιεινή.

Μύθοι-Αλήθειες Για Τη Χρήση Του Οδοντικού Νήματος


* Τα χέρια μου είναι πολύ μεγάλα και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το νήμα: Για τα άτομα με προβλήματα δεξιότητας, μπορούν να χρησιμοποιούνται οι ειδικοί συγκρατητήρες (απλοί ή ηλεκτρικά μηχανοκίνητοι) του οδοντικού νήματος.
* Το νήμα προωθεί τις τροφές ακόμη περισσότερο μέσα στους θυλάκους: Το οδοντικό νήμα καθαρίζει το 30% περίπου των οδοντικών επιφανειών και η βασική του λειτουργία συνίσταται στην απoμάκρυνση του αόρατου υμένα βακτηριδίων, που δημιουργείται συνεχώς μεταξύ των δοντιών και προκαλεί τον σχηματισμό της πλάκας.

* Τα ούλα μου αιμορραγούν: Η κύρια αιτία είναι η ουλίτιδα, που είναι μία ήπιας μορφής περιοδοντικής νόσου, τα ούλα εμφανίζουν ερυθρότητα, οίδημα και εύκολη αιμορραγία.
* Καθαρίζω τα δόντια μου στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο και έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιώ νήμα: Η πλάκα, αν δεν αφαιρεθεί, μπορεί να μετατραπεί σε πέτρα (τρυγία) σε λιγότερο από 2 ημέρες και έτσι μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με καθαρισμό στον οδοντίατρο.
* Τα δόντια μου είναι πολύ σφικτά μεταξύ τους και δεν περνά το νήμα: Τα άτομα με σφικτούς μεσοδόντιους χώρους μπορούν να προτιμήσουν ένα νήμα από πολυμερές υλικό.
* Η απώλεια των δοντιών είναι μέρος της γήρανσης του οργανισμού: Αυτό είναι λανθασμένο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν τα φυσικά τους δόντια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τη σωστή και τακτική χρήση της βούρτσα και του νήματος.
* Φοβάμαι τον τραυματισμό και τη βλάβη των ούλων με τη χρήση του νήματος: Γι' αυτόν τον λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η τεχνική. Κατά τη χρήση του νήματος, εισάγουμε ήπια το νήμα μεταξύ των δοντιών με μία κίνηση πίσω και εμπρός και το καθοδηγούμε με τους δείκτες των χεριών. Καθοδηγούμε το νήμα στη γραμμή των ούλων και το κρατάμε σε σχήμα κεκαμμένο ώστε να μοιάζει με C. Το προωθούμε στο χώρο μεταξύ των ούλων και του δοντιού, μέχρι να συναντήσουμε ελαφρά αντίσταση.


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού