Easydental


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Υγιεινή Οδοντ.

Προσθετική > Οδοντοστοιχίες

Υγιεινή Και Φροντίδα Των
Οδοντοστοιχιών


Οι ολικές οδοντοστοιχίες αποτελούν την πιο συχνή μέθοδο αποκατάστασης της ολικής νωδότητας, ενώ παράλληλα λόγω του χαμηλού κόστους αλλά και της απλότητας της κατασκευής τους αρκετοί είναι οι ασθενείς που καταφεύγουν στη χρήση των μερικών οδοντοστοιχιών. Η καθαριότητα των οδοντοστοιχιών και των ιστών στήριξης της είναι πολύ σημαντική για τη γενικότερη υγεία των ασθενών, ειδικότερα των ηλικιωμένων με "εύθραυστη" υγεία. Επιπλέον η κακοσμία που μπορεί να συνοδεύει τις μη καθαρές οδοντοστοιχίες έχει "κοινωνικές επιπτώσεις" σε σχέση με τις επαφές και δραστηριότητες που μπορεί να έχουν τα άτομα.

Μικροβιακή πλάκα οδοντοστοιχιών: Το ακρυλικό των οδοντοστοιχιών καθώς και τα μαλακά επιστρώματα που συχνά χρησιμοποιούνται αποτελούν το υπόστρωμα για την ανάπτυξη της μικροβιακής πλάκας. Κάθε φυσική ή τεχνιτή επιφάνεια μέσα στο στόμα καλύπτεταί σε 30 λεπτά από μεμβράνη γλυκοπρωτεινών ανοσοσφαιρινών πάνω στην οποία συγκρατούνται υπολείμματα τροφών, κατεστραμμένα επιθηλιακά κύτταρα και μικροβιακές αθροίσεις σχηματίζοντας τελικά την μικροβιακή πλάκα των οδοντοστοιχιών.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που συνοδεύουν τον σχηματισμό της μικροβιακής πλάκας στη επιφάνεια των οδοντοστοιχιών είναι:

* Mεταβάλλεται η αισθητική της οδοντοστοιχίας
* Μεταβολή αίσθησης της αφής και γεύσης της οδοντοστοιχίας
* Πιθανότητα δυσάρεστης οσμής
* Το μικροβιακό φορτίο της πλάκας έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της
στοματίτιδας απο οδοντοστοιχίες.
* Η εισρόφηση και η κατάποση των μικροοργανισμών από την πλάκα των
οδοντοστοιχιών είναι δυνατόν να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού συστήματος. Υπάρχουν ομάδες ατόμων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σ' αυτές τις λοιμώξεις και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο. Στις ομάδες αυτές ανήκουν ηλικιωμένα άτομα που παρουσιάζουν ξηροστομία, άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή, άτομα με αιματολογικές κακοήθειες και καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας ή ανοσοκαταστολής, άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου ή μυελού των οστών όπως και άτομα που υποβάλλονται σε αντικαρκινική ακτινοθεραπεία και χημιοθεραπεία.

Προτεινόμενοι Τρόποι Καθαρισμού


Ακρυλικές οδοντοστοιχίες, Μεταλλικές-ακρυλικές οδοντοστοιχίες, Μόνιμα μαλακά επιστρώματα

1. Ξέπλυμα μετά από κάθε γεύμα και αφαίρεση υπολλειμάτων τροφών με πολύ μαλακή βούρτσα, σαπούνι και κρύο νερό.
2. Εμβύθινση σε διάλυμμα "δισκία ή σκόνη" για 15-30 λεπτά.
3. Ξέπλυμα με κρύο νερό και εμβύθιση σε κρύο νερό το βράδυ.


Προσωρινά ή ημιμόνιμα μαλακά επιστρώματα

1. Ξέπλυμα μετά από κάθε γεύμα με τρεχούμενο νερό, βαμβάκι και σαπούνι (όχι βούρτσα).
2. Εμβύθινση σε διάλυμμα "δισκία ή σκόνη" για 15-30 λεπτά.
3. Ξέπλυμα με κρύο νερό και εμβύθιση σε κρύο νερό το βράδυ.


Εναλλακτικά, οι οδοντοστοιχίες (ακρυλικές, μεταλλικές, μαλακά επιστρώματα) μπορεί να τοποθετηθούν σε συσκευές υπερήχων με το συνοδό διάλυμα για 15-30 λεπτά.
Μόνο οι ακρυλικές οδοντοστοιχίες και τα μαλακά υποστρώματα μπορεί να απολυμανθούν / αποστηρωθούν με μικροκύματα για 6 λεπτά στα 350w ή 5 λεπτά στα 650w αφού τοποθετηθούν ειδικότερα σε νερό που υποβοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών μικροοργανισμών από τις επιφάνειες. Η διαδικασία αυτή απομάκρυνσης των νεκρών μικροοργανισμώνκαι των παραπροΪόντων τους είναι σημαντική για την επιτυχία της απολύμανσης- αποστείρωσης και υποβοηθάται με αρχικό βούρτσισμα-υπερήχους των οδοντοστοιχιών.

Η επιφάνεια του ακρυλικού των οδοντοστοιχιών αποτελεί υπόστρωμα για τη συσσώρευση και ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών. Ο καθαρισμός λοιπόν των οδοντοστοιχιών είναι απαραίτητος για την υγεία της επιφάνειας της οδοντοστοιχίας, την πρόληψη της κακοσμίας και την διατήρηση της αισθητικής της πρόσθεσης.



Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού