Κύριο Μενού:
Παιδοδοντία
Παιδιά Ελάτε Να Φροντίσουμε Τα Δόντια Μας
Η οδοντική πλάκα, ο μεγάλος εχθρός των δοντιών: Είναι μια ουσία με εκατομμύρια ζωντανά μικρόβια, που σχηματίζεται κάθε μέρα από τα υπολείμματα των φαγητών που τρώμε. Η οδοντική πλάκα είναι άσπρη σαν κρέμα και δημιουργείται πάνω στα δόντια. Τα μικρόβια που ζουν στην οδοντική πλάκα, μαζί με τη ζάχαρη που τρώμε, παράγουν οξέα. Τα οξέα αυτά λιώνουν ή διαλύουν το σμάλτο των δοντιών, δηλαδή δημιουργούν τερηδόνα.
Η τερηδόνα καταστρέφει πρώτα το σμάλτο των δοντιών (1).Μετά επεκτείνεται πιο βαθιά, μέσα στην οδοντίνη (2) που είναι πιο μαλακή. Αν ο οδοντίατρος δεν καθαρίσει και κλείσει την τρύπα της τερηδόνας, αυτή εισχωρεί ακόμα πιο κάτω και αρχίζει να καταστρέφει τον πολφό (3). Ο πολφός αποτελείται από νεύρα και αγγεία από τα οποία τρέφεται το δόντι. Τα μικρόβια της τερηδόνας πληθαίνοντας προκαλούν φλεγμονή στον πολφό και τότε το δόντι πονάει πολύ. Για να σωθεί, πρέπει να το δει αμέσως ο γιατρός.
Γιατί πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε; Μερικές τροφές όπως το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι φρέσκοι χυμοί και οι ξηροί καρποί, περιέχουν βιταμίνες, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν τα δόντια να μένουν γερά. Αντίθετα, τα πολλά γλυκά, επειδή περιέχουν ζάχαρη, προκαλούν τερηδόνα.
Πόσο σημαντικό είναι το καθημερινό βούρτσισμα; Το καθημερινό βούρτσισμα, με μια οδοντόκρεμα φθορίου, μπορεί να σώσει τα δόντια μας γιατί δεν αφήνει την οδοντική πλάκα να σχηματιστεί και φυσικά, δεν μπορεί να δημιουργηθεί τερηδόνα. Γι' αυτό, πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τρεις φορές την ημέρα μετά από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό.
Ποιος είναι σωστός τρόπος να βουρτσίζουμε τα δόντια μας; Αρχίζουμε από τα πίσω δόντια τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα στην ένωση των ούλων με τα δόντια και κάνοντας δέκα φορές κυκλικές κινήσεις από τα ούλα προς τα δόντια. Επαναλαμβάνουμε τα ίδια για κάθε δόντι και από την έξω και από την μέσα πλευρά του στόματος. Τέλος βουρτσίζουμε δέκα φορές τη μασητική επιφάνεια των πίσω δοντιών δηλαδή το πάνω μέρος εκεί που μασάμε από πίσω προς τα εμπρός. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια καλή παιδική ηλεκτρική οδοντόβουρτσα η οποία είναι πιο αποτελεσματική από μια οδοντόβουρτσα χειρός.
Πως θα είμαστε σίγουροι ότι τα δόντια μας είναι σε καλή κατάσταση; Αν καθαρίζουμε τα δόντια μας καλά και προσέχουμε τι τρώμε , τότε ο κίνδυνος από την τερηδόνα είναι μικρός. Θα πρέπει όμως, να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για να βλέπει αν όλα πάνε καλά και να προλαβαίνει την τερηδόνα προτού κάνει ζημιά στα δόντια μας.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για μεγαλύτερη προστασία; Η εφαρμογή φθορίου που γίνεται κάθε 6 μήνες από τον οδοντίατρο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο που διαθέτουμε σήμερα για να προλάβουμε την τερηδόνα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των δοντιών. Επίσης οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών των παιδικών δοντιών (Θεραπεία SEALANTS) προσφέρουν προστασία 100% από την ύπουλη τερηδόνα.