Easydental


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Γυναίκα Ουλίτιδα

Περιοδοντολογία

Γυναίκα & Ουλίτιδα
Τι Πρέπει Να Γνωρίζει


Η γυναίκα έχει συγκεκριμένες ανάγκες στα διάφορα στάδια της ζωής της. Η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η έμμηνος ρήση και η εμμηνόπαυση είναι βιολογικές φάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη στοματική της υγεία αλλά και τις ανάγκες που έχει για οδοντιατρική θεραπεία. Σ' αυτές τις σημαντικές φάσεις της ζωής μιας γυναίκας, ο οργανισμός της βιώνει ορμονικές αλλαγές οι οποίες μπορεί να καταστήσουν ευαίσθητα τα ούλα και να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την ανάπτυξη ουλίτιδας ή και περιοδοντίτιδας. Γνωρίζοντας και κατανοώντας αυτές τις αλλαγές, μπορεί κάθε γυναίκα να εφαρμόσει πρακτικές καλής στοματικής υγείας με τις οποίες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να έχει πιο υγιή τα δόντια και τα ούλα της.

Τι είναι η ουλίτιδα & περιοδοντίτιδα: Η περιοδοντική νόσος είναι μα φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών, δηλαδή των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι. Σε κατάσταση υγείας τα ούλα είναι "σφικτά" και έχουν ένα ανοικτό ρόδινο χρώμα. Μεταξύ του δοντιού και των ούλων υπάρχει μία σχισμή, η λεγόμενη ουλοδοντική σχισμή το βάθος της οποίας φυσιολογικά είναι το πολύ μέχρι τρία χιλιοστά.
Όταν υπάρχει περιοδοντική νόσος, τα ούλα αποκτούν έντονο κόκκινο χρώμα, διογκώνονται και αιμορραγούν εύκολα. Η κατάσταση αυτή όταν περιορίζεται μόνο στα ούλα λέγεται ουλίτιδα. Αν η ουλίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία, τότε η φλεγμονή μπορεί να φτάσει στο οστούν που στηρίζει το δόντι με αποτέλεσμα την καταστροφή του, την βάθυνση της ουλοδοντικής σχισμής και τη δημιουργία θυλάκου. Η κατάσταση αυτή λέγεται περιοδοντίτιδα. Καθώς εξελίσσεται η περιοδοντίτιδα, στα αρχικά στάδια παρατηρείτε κινητικότητα του δοντιού, ενώ όταν η καταστροφή του οστού είναι μεγάλη μπορεί να οδηγήσει τελικά ακόμη και στην εξαγωγή του δοντιού.

Τα χρόνια της εφηβείας: Καθώς μία γυναίκα φτάνει στην εφηβεία, η παραγωγή των ορμονών του φύλου που είναι η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, αυξάνεται. Αυτή η ορμονική αύξηση μπορεί να καταστήσει ιδιαίτερα έντονο τον τρόπο που αντιδρούν οι ιστοί των ούλων στους ερεθιστικούς παράγοντες που υπάρχουν στις πλάκα-τρυγία. Έτσι τα ούλα μπορεί να αποκτήσουν ένα έντονο ερυθρό χρώμα, να είναι διογκωμένα, ευαίσθητα και να αιμορραγούν εύκολα με το μάσημα ή με το βούρτσισμα των δοντιών. Μετά τα πρώτα εφηβικά χρόνια, οι γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν περιορισμό της φλεγμονής και της αιμορραγίας.

Η εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη είναι μία θαυμάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο σε λίγο καιρό και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί την στοματική τους υγεία.
Η υγεία, η διατροφή καθώς και οι συνήθειές σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και τα δόντια σας έχετε αρχίσει ήδη να φροντίζετε την υγεία και τα δόντια του μωρού σας.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό της γυναίκας. Η ουλίτιδα που είναι ιδιαίτερα συνήθης κατά τη διάρκεια του δεύτερου έως και του όγδοου μήνα της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα ούλα όπως το έντονο ερυθρό χρώμα, τη διόγκωση ή την ευαισθησία τους καθώς και την τάση να αιμορραγούν με το βούρτσισμα. Η ευαισθησία αυτή είναι μία έντονη αντίδραση στις πλάκες που συσσωρεύονται και προκαλείται από αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης στον οργανισμό της γυναίκας. Οι συχνότεροι οδοντιατρικοί καθαρισμοί κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου είναι ή λύση στο μικρό αυτό πρόβλημα.
Μερικές φορές εμφανίζονται στα ούλα υπερπλασίες των ιστών που ονομάζονται όγκοι της εγκυμοσύνης και μάλιστα κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτές οι εντοπισμένες υπερπλασίες ή οιδήματα εντοπίζονται συνήθως μεταξύ των δοντιών και πιστεύεται ότι συνδέονται με την υπερβολική συσσώρευση πλακών. Τα ούλα αιμορραγούν εύκολα και χαρακτηρίζονται από μία έντονα ερυθρή και στιλπνή επιφάνεια. Αυτές οι υπερπλασίες συχνά αφαιρούνται χειρουργικά μετά τη γέννηση του παιδιού. Έχει ιδιαίτερη σημασία η διατήρηση καλής στοματικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη. Άρα, αν διαπιστώσετε οποιεσδήποτε αλλαγές ή αλλοιώσεις στο στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.

Η έμμηνος ρήση: Κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί οι γυναίκες να διαπιστώσουν σημαντικές αλλαγές στο στόμα τους όπως το οίδημα των ούλων, διάφορες αλλοιώσεις, ανάπτυξη άφθων και διόγκωση των σιαλογόνων αδένων. Σε μερικές γυναίκες δεν εμφανίζεται καμία αλλαγή, ενώ σε άλλες και ιδιαίτερα σ' αυτές που υπάρχει συσσώρευση οδοντικών πλακών ή δημιουργία θυλάκων, τα ούλα μπορεί να αιμορραγούν κατά τις μέρες που προηγούνται της έναρξης της περιόδου. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν με την έναρξη της περιόδου αλλά δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε. Ο οδοντίατρό σας μπορεί να σας χορηγήσει ειδικά μέσα και σκευάσματα καθαρισμού, να κάνει θεραπεία στα ούλα ή να σας δώσει τοπικά αναισθητικά για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ενοχλήσεις.

Η εμμηνόπαυση: Όταν μία γυναίκα φθάνει στην εμμηνόπαυση μπορεί να διαπιστώσει διάφορες αλλαγές στον οργανισμό της. Σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνεται, αίσθηση καύσου, αλλαγή στη γεύση (στο αλμυρό, στις καυτερές ή στις πικρές τροφές), μείωση της ροής του σάλιου που μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία καθώς και μεγαλύτερη ευαισθησία σε θερμές και κρύες τροφές ή ποτά. Πρέπει να συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας αν έχετε οποιαδήποτε στοματικά προβλήματα που θεωρείται ότι συνδέονται με την εμμηνόπαυση. Πρέπει να τον ενημερώσετε για οποιαδήποτε φάρμακα παίρνετε (και αυτά που σας χορηγούνται με ιατρική συνταγή και αυτά που μπορεί να παίρνετε χωρίς συνταγή), λόγω ότι μερικά από αυτά δημιουργούν παρενέργειες στο στόμα όπως η ξηροστομία.

Τα αντισυλληπτικά: Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που εμφανίζουν οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά , είναι η φλεγμονή των ούλων. Η ορμόνη που εμπεριέχεται σε αυτά αυξάνει τα επίπεδα της προγεστερόνης στον οργανισμό. Η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα ούλα όπως το έντονο ερυθρό χρώμα, η αιμορραγία και η διόγκωση αυτών.

Ανακεφαλαιώνοντας: Έχει ιδιαίτερη σημασία η καλή στοματική υγιεινή. Πρέπει να έχετε πάντοτε υπόψη ότι η βασική αιτία της περιοδοντίτιδας δεν είναι τα ορμονικά επίπεδα αλλά οι οδοντικές πλάκες. Καθημερινά και τουλάχιστον δύο φορές θα πρέπει να βουρτσίζετε σχολαστικά τα δόντια σας και να καθαρίζετε με οδοντικό νήμα ή με κάποιο άλλο μέσο καθαρισμού τα μεσοδόντια διαστήματα. Ο καλύτερος σύμμαχός σας είναι η οδοντόβουρτσα!



Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού