Easydental


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Ενηλίκων

Ορθοδοντική

Ορθοδοντική Για Ενήλικες


Μπορεί ένας ενήλικας να πραγματοποιήσει Ορθοδοντική θεραπεία; Η ηλικία δεν ήταν ποτέ και δεν είναι βέβαια ούτε και σήμερα ένα κριτήριο για την επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας. Απλώς η κοινωνική αποδοχή του ενήλικα με "σιδεράκια" ήταν και συνεχίζει δυστυχώς να είναι σε κάποιο βαθμό μέχρι και τις μέρες μας ένα πρόβλημα για την έναρξη θεραπείας σε μεγαλύτερους ασθενείς. Σαφώς λοιπόν και έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε ορθοδοντική θεραπεία άτομα που δεν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν σε παιδική ή εφηβική ηλικία και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία.

Ποιοι οι λόγοι πέρα από τους αισθητικούς που ένας ενήλικας θα πρέπει να προβεί σε Ορθοδοντική Θεραπεία; Ο μέσος όρος ζωής συνεχώς αυξάνεται και τα δόντια μας θα πρέπει να παραμείνουν γερά και όμορφα για πολύ περισσότερα χρόνια απ΄ ότι στο παρελθόν. Τα δόντια μας και τα ούλα μας φθείρονται ανομοιογενώς όταν έχουμε στραβά δόντια και κυρίως όταν δεν έχουμε μια αρμονική και καλά ισορροπημένη οδοντική σύγκλειση. Η σωστή σύγκλειση ή αλλιώς ο σωστός τρόπος επαφής των επάνω με τα κάτω δόντια όταν καταπίνουμε, είναι η πιο σημαντική υπηρεσία που μπορεί και πρέπει να μας προσφέρει η σύγχρονη ορθοδοντική. Οι συνέπειες μιας οδοντογναθικής ανωμαλίας σε βάθος χρόνου, εξαρτώνται από την αλληλεπίδραση κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Για παράδειγμα εάν το πρόβλημα εντοπίζεται στην ύπαρξη συνωστισμού και ο ασθενής έχει κακή στοματική υγιεινή και βλαπτικές διατροφικές συνήθειες, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα χάσει δόντια από περιοδοντίτιδα. Το ίδιο θα συμβεί αν το πρόβλημα είναι η έλλειψη αρμονικής σύγκλεισης. Κατά κανόνα όταν υπάρχει οδοντογναθική ανωμαλία οι πιθανότητες απώλειας οδοντικών και περιοδοντικών ιστών καθώς και ανάπτυξης λειτουργικών διαταραχών στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες μέσο - μακροπρόθεσμα.
Σε περίπτωση χρόνιας δυσλειτουργίας της οδοντικής σύγκλεισης ο πλέον αδύναμος κληρονομικά κρίκος, από αυτούς που συνθέτουν την αλυσίδα του στοματογναθικού συστήματος (δόντια, ούλα, οστά, μύες, νεύρα, Κ.Γ.Δ.), είναι βέβαιο ότι θα ενδώσει. Η ορθοδοντική λοιπόν επιβάλλεται για λόγους υγείας πριν και πάνω από οποιαδήποτε αισθητική βελτίωση.

Ποια μπορεί να είναι η πιθανή διάρκεια της θεραπείας στα ενήλικα άτομα; Η μέση διάρκεια μίας ολοκληρωμένης ορθοδοντικής αποκατάστασης που οδηγεί σε σταθερό και μόνιμο αποτέλεσμα, είναι περίπου 19 μήνες με διακύμανση από οκτώ έως τριάντα μήνες. Η ηλικία, η σχέση της πάνω με τη κάτω γνάθο, η σοβαρότητα της οδοντικής ανωμαλίας καθώς και το κλείσιμο των χώρων που απαιτείται μετά από εξαγωγές, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.

Υπάρχει κάποια λύση για το αισθητικό πρόβλημα; Η αξιόπιστη αισθητική εναλλακτική λύση στους παραδοσιακούς μεταλλικούς μηχανισμούς είναι οι διαφανείς μηχανισμοί με αντίστοιχα λευκά τόξα για τα αρχικά τουλάχιστον στάδια της θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί θεαματικά οι μηχανικές ιδιότητες και εκτός του ελαφρώς μεγαλύτερου κόστους προσεγγίζουν τις δυνατότητες των μεταλλικών. Σε ένα άλλο μικρό ποσοστό οδοντικών ανωμαλιών, μπορεί να εφαρμοστούν διαφανείς νάρθηκες (τεχνική invisalign). Τα σιδεράκια που στηρίζονται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών (γλωσσική ορθοδοντική) έχουν εξαιρετικά περιορισμένη εφαρμογή για πολλούς και διάφορους λόγους όπως η μικρή αποτελεσματικότητα, η αυξημένη διάρκεια θεραπείας, η προβληματική στοματική υγιεινή και βέβαια το μεγάλο κόστος. Η μερική και αποσπασματική άσκηση πιέσεων στα δόντια με κινητές (αφαιρούμενες) ορθοδοντικές συσκευές που εφαρμόζονται κυρίως τη νύχτα αφορά επίσης ελάχιστες περιπτώσεις. Κάθε ασθενής εμφανίζει ένα πρόβλημα μοναδικό που πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και γι' αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για μαγικές συνταγές ή σύγχρονες τεχνικές που μπορεί να εφαρμοσθούν με επιτυχία σε όλο το φάσμα των οδοντογναθικών ανωμαλιών.Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού