Easydental


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Εγκυμοσύνη

Απορίες > Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη


Είναι μία φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού της γυναίκας, όπου απαιτείται ιδιαίτερη μεταχείριση όταν αυτή πρόκειται να υποβληθεί σε οδοντιατρική επέμβαση, ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο ούτε το αναπτυσσόμενο έμβρυο ούτε η ίδια η μητέρα. Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι αφορούν στο πρώτο τρίμηνο, διότι κάθε παρέμβαση, που είναι δυνατόν να προκαλέσει υποξία, μπορεί να έχει βλαβερές επιδράσεις στο κύημα ή να είναι υπεύθυνη για μία αυτόματη αποβολή.
Κατά την περίοδο αυτή λοιπόν, όπως επίσης και κατά το επόμενο τρίμηνο, πρέπει να αποφεύγεται κάθε χειρουργική επέμβαση σε εγκύους που αναφέρουν στο ιστορικό τους προηγούμενες αποβολές, λόγω του κινδύνου που συνεπάγεται το άγχος που αναπτύσσεται στις περιπτώσεις αυτές. Εάν ωστόσο προκύψει επείγουσα ανάγκη, η αντιμετώπιση της ασθενούς επιβάλλεται να γίνει μετά από συνεννόηση με το γυναικολόγο της.
Στο δεύτερο τρίμηνο η ασθενής με ελεύθερο ιστορικό δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, με την προϋπόθεση ότι η διενέργεια των χειρουργικών επεμβάσεων θα είναι σύντομη και όσο γίνετε ανώδυνη.
Ό,τι αφορά στο τρίτο τρίμηνο, σκόπιμο είναι να αποφεύγεται κάθε διαδικασία ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης, διότι υπάρχει κίνδυνος ο τοκετός να λάβει μέρος κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής συνεδρίας.

Εγκυμοσύνη Και Στοματική Υγεία


Η εγκυμοσύνη είναι μία θαυμάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο σε λίγο καιρό και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί την στοματική τους υγεία.
Η υγεία, η διατροφή καθώς και οι συνήθειές σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και τα δόντια σας έχετε αρχίσει ήδη να φροντίζετε την υγεία και τα δόντια του μωρού σας.
Τα οστά και η διατροφή σας και όχι τα δόντια σας είναι πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας. Ο μύθος που αναφέρει ότι το μωρό κλέβει ασβέστιο από τη μητέρα για αυτό "χαλάνε" τα δόντια της, δεν έχει καμία επιστημονική βάση.
Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές. Θα πρέπει να μην καταναλώνεται αλκοόλ και βέβαια να μην καπνίζετε.
Στις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που "χαλάνε" τα δόντια και όχι το ασβέστιο που "έκλεψε" το έμβρυο. Θα πρέπει να περιορίζετε την κατανάλωση τροφών ανάμεσα στα γεύματα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη έκκριση πολλών διαφορετικών ορμονών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδυάζεται με την εγκυμοσύνη και σταματά με την ολοκλήρωσή της. Κλινικά, η αντίδραση των ούλων εκδηλώνεται με φλεγμονή, οίδημα, ερυθρότητα, έντονη τάση για αιμορραγία και αύξηση του όγκου τους (υπερπλασία), στις μεσοδόντιες θηλές (ψευδοθύλακοι). Η πρόκληση αυτής της αιμορραγίας είτε κατά το βούρτσισμα των δοντιών είτε κατά τη μάσηση σκληρής τροφής θορυβεί την έγκυο και την αποτρέπει από την στοματική υγιεινή με αποτέλεσμα, ένας φαύλος κύκλος. Τα κλινικά αυτά σημεία και συμπτώματα αρχίζουν τον 2ο - 3ο μήνα, διατηρούνται ή αυξάνονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και κλιμακώνονται έως και τον 9ο μήνα της κύησης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο συνδυασμός της οδοντικής πλάκας και η αύξηση των γεννητικών ορμονών κυρίως της προγεστερόνης, ευθύνονται όχι μόνο για τις αγγειακές μεταβολές που παρατηρούνται στην μικροκυκλοφορία των ούλων, αλλά και για ποιοτικές μεταβολές που επισυμβαίνουν στην μικροβιακή χλωρίδα εξαιτίας της επίδρασης τους. Οι μεταβολές αυτές είναι υπεύθυνες για την επιδείνωση και την εξέλιξη της ουλίτιδας.
Τα πρώτα δόντια του μωρού, τα νεογιλά, αρχίζουν να αναπτύσσονται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, ενώ τα μόνιμα στο δεύτερο. Γι' αυτό διαταραχές στην υγεία της εγκύου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα νεογιλά όσο και στα μόνιμα δόντια του μωρού. Μερικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα και την σύσταση των δοντιών. Γι' αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτική με τα φάρμακα που παίρνετε και να έχετε πάντοτε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
Αν η έγκυος αρχίσει την εγκυμοσύνη της με υγιές περιοδόντιο και κατά τη διάρκεια της, παραμελήσει ή εγκαταλείψει την στοματική της υγιεινή, θα εμφανισθεί ουλίτιδα, ενώ αν προϋπάρχει ουλίτιδα ή και περιοδοντίτιδα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η επιδείνωση τους θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Σε περίπτωση που η έγκυος έχει περιοδοντίτιδα επιχειρείται η αναχαίτιση της, με ριζική απόξεση μετά το 1ο τρίμηνο υπό τοπική αναισθησία. Αν απαιτείται χειρουργική θεραπεία καταλληλότερος χρόνος είναι αυτή να γίνει μετά το τοκετό.
Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εάν έχετε συμπτώματα σαν αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω. Η εξέταση της εγκύου, καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανά 2 μήνες είναι σημαντική. Σε κάθε συνεδρία πραγματοποιείται αποτρύγωση και στίλβωση των δοντιών. Βεβαίως, θα πρέπει να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος, μια και αυτό μπορεί να αλλάξει το σχέδιο θεραπείας ή τα φάρμακα που θα χρησιμοποιήσει για την περίπτωση σας.



Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού