Κύριο Μενού:
Απορίες
Βρυγμός
Ξυπνάτε συχνά με έναν αμβλύ πονοκέφαλο ή με μία επώδυνη γνάθο; Πιάνετε ορισμένες φορές τον ευατό σας να σφίγγετε τα δόντια σας; Μέχρι να νίωσετε πόνο ή να κάνετε έναν οδοντιατρικό έλεγχο, μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι έχετε μία κατάσταση που ονομάζεται βρυγμός, μια συνήθεια τριξίματος ή σφιξίματος των δοντιών.
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τρίζουν τα δόντια τους, γιατί το κάνουν ενόσω κοιμούνται. Ο βρυγμός συμβαίνει συχνά νωρίς τη νύχτα και μπορεί να ενοχλήσει τα άτομα με τα οποία κοιμόμαστε μαζί. Το σφίξιμο και το τρίξιμο μπορεί να είναι αρκετά ακουστά. Άλλοι δεν βγάζουν ήχο όταν κάνουν οδοντικό βρυγμό και δεν συνειδητοποιούν ότι το κάνουν, μέχρι να ανακαλύψει ο οδοντίατρός τους ασυνήθη σημεία αποτριβής πάνω στα δόντια. Ο βρυγμός μπορεί να είναι ήπιος και περιστασιακός ή επιθετικός και συχνός.
Οι άνθρωποι που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους μπορεί να ξυπνούν με πονοκέφαλο, ωταλγεία ή οδονταλγία. Οι μύες του προσώπου τους μπορεί να είναι επώδυνοι και οι αρθρώσεις των γνάθων ευαίσθητες. Το τρίξιμο, παράλληλα με την πρόκληση δυσφορίας, μπορεί τελικά να βλάψει οδοντικές αποκαταστάσεις και να χαλαρώσει τα δόντια. Ο βρυγμός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις κροταφογναθικές αρθρώσεις. Η πίεση από το σφίξιμο μπορεί να προκαλέσει ρωγμές ή κατάγματα στα δόντια. Καθώς αποτρίβεται η αδαμαντίνη του δοντιού, μπορεί να εκτεθεί το υποκείμενο στρώμα οδοντίνης. Αυτό μπορεί να καταστήσει το δόντι ευαίσθητο σε μεταβολές της θερμοκρασίας και στην πίεση.
Ο βρυγμός μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο πόνος ή η ενόχληση από τα κρυολογήματα, τις ωτικές μολύνσεις, τις αλλεργίες και άλλες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά το τρίξιμο των δοντιών τους. Αν και οι αιτίες του βρυγμού δεν είναι στη πραγματικότητα γνωστές, εντούτοις μπορεί να εμπλέκονται αρκετοί παράγοντες. Μπορεί να συμβάλλουν στρεσσογόνες καταστάσεις, προβλήματα ύπνου, μία ανώμαλη σύγκλειση και δόντια με κλίση ή ελλείποντα. Οι συνήθεις οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για τον εντοπισμό βλαβών στα πρώιμα στάδια. Ο οδοντίατρό σας μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει ασυνήθη αποτριβή πάνω στα δόντια και να προσδιορίσει την πηγή του προσωπικού πόνου, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα του βρυγμού. Με βάση τη διάγνωση ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει έναν νυχτερινό νάρθηκα, που μπορεί να φορεθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο νυχτερινός νάρθηκας κατασκευάζεται συνήθως από μαλακό ή σκληρό υλικό για να εφαρμόζει στα δόντια σας και ολισθαίνει πάνω από τα δόντια της μιας γνάθου ώστε να παρεμποδίζει την επαφή με τα αντιτιθέμενα δόντια. Ο νυχτερινός νάρθηκας ανακουφίζει από την πίεση του τριξίματος και του σφιξίματος.
Αν το στρες φαίνεται να είναι μία κύρια αιτία βρυγμού, μπορεί να είναι χρήσιμο να βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε, όπως το να ακούτε μουσική, να διαβάζετε ένα βιβλίο, να κάνετε μία βόλτα ή να απολαμβάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Η εφαρμογή μιας ζεστής, υγρής πετσέτας στην πλευρά του προσώπου μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών που έχουν καταστεί επώδυνοι από το σφίξιμο. Αν έχετε δυσκολία στο να χειρίζεστε το στρες, ένας ειδικός σύμβουλος μπορεί να σας υποδείξει αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης αγχωτικών καταστάσεων. Μία ανώμαλη σύγκλειση, κατά την οποία τα δόντια δεν ταιρίαζουν καλά μεταξύ τους, μπορεί να οδηγήσει στο τρίξιμο. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη μείωση των "υψηλών σημείων" σε ένα ή περισσότερα δόντια. Για σοβαρές καταστάσεις, ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει την διαμόρφωση ή την ανακατασκευή των μασητικών επιφανειών με ένθετα ή στεφάνες.
Το τρίξιμο είναι ένα συχνό συμβάν για πολλούς ανθρώπους κάποια στιγμή . Αν τρίζετε τα δόντια σας τακτικά, επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας.